QLN

Du får kulturbrevet QLN i din inkorg upp till tre gånger i veckan i tre månader om du köper periodens bok.

Du beställer periodens bok och får QLN i inkorgen i tre månader genom att klicka här.

Det är något märkligt med termen ”nyhetsbrev”. Ordet borde beskriva ett slags meddelande om något som inte är känt för alla, eller handla om något som komma skall.

Men betrakta de nyhetsbrev som finns som behandlar politik, ekonomi och kultur. De kommenterar oftast det som redan hänt, och gör det också på ett sådant sätt att inget verkligt alternativ presenteras. Inte ens en glimt av ett kanske möjligt alternativ.

… och borde inte just det vara ett nyhetsbrevs funktion?

De som skriver nyhetsbrev vågar heller aldrig riktigt gå utanför det som existerar … vare sig det gäller politik, kultur eller ekonomi. Nyhetsbreven är inte deras sätt att medverka till skapandet av något nytt, det är skribentens sätt att behålla sin egen position i det som finns här och nu – i vissa fall gör de detta genom att lovsjunga det som en gång fanns.

Det är få nyhetsbrev som vågar utmana det bestående genom att vara skoningslösa i sina angrepp – på personer, partier eller vad det nu kan röra sig om - för skoningslöshet riskerar inkomstmöjligheterna. Det gäller att inte stänga dörrar och bränna broar, det gäller att vara lagom, att komma med konstruktiva förslag; var man ska sätta nästa plåster på den tumörridna samhällskroppen.

Det kännetecknar såväl höger som vänster.

Manövrerande och postionerande.

Jag har därför alltmer slutat beteckna Cultura Aetatis publikation QLN som ett nyhetsbrev. Till sitt syfte och innehåll har det ju utvecklats till något helt annat än de vanliga nyhetsbreven.

Boris Benulic

Se det därför som ett återkommande kulturens brandtal.
En pamflett, en broschyr över kulturens tillstånd. Står du på en åker och undrar var traktorn kom ifrån så vänder du dig om och tittar efter spåren. I kulturen, politiken och vår samtid är det inte lika lätt att se de spår och avtryck som är satta. Därför måste QLN komma ut regelbundet.
Ingen annanstans hittar du en lika relavant kulturobservation som i QLN.

Quemar las naves

Fortfarande kanske någon undrar över namnet ”QLN”.

Så … vi berättar väl den historia som ligger till grund för namnet.

När Hernán Cortés 4 mars 1519 landsteg i Veracruz i Mexiko – med elva skepp och 500 man – för att erövra sig ett alldeles eget imperium var manskapet trött, svultet och uppgivet.

Besättningarna samlades och övertygade sina befäl om att det bästa vore att återvända hem. Några av officerarna valdes ut för att framföra budskapet till Cortéz.

När denne åhört officerarnas vädjan var hans enda svar:

"Quemar las naves" - Bränn alla båtar.

Vilket de gjorde.

Ett nytt rike upprättades … så småningom.

Berättelsens sanningshalt är tvivelaktig.
Det rör sig sannolikt om en myt.

Än sen?

Mer än ett rike har byggts med hjälp av myter.

Denna myt förmedlar insikten om att man kan inte återvända till det man lämnat bakom sig. Det som varit har varit, kan aldrig återskapas.
Men det bästa av det som funnits kan återuppstå i bättre form i ett annat, helt annorlunda och nytt sammanhang.

QLN kommer än mer vilja att bidra till att utveckla samtalet om hur detta nya sammanhang ska uppnås – och hur man som individ ska vara och verka för att det ska bli möjligt.

Förutsättningen för detta är förstås att QLN också genom sitt material bidrar till att människor bränner sitt medvetandes broar till det bestående, och att det i sinom tid uppstår personer som också bränner båtarna.

Det innebär att QLN aldrig kommer att vara följsam mot de föreställningar som kan finnas hos läsarna.

QLN ska få läsaren att inte bara utmana samhällets dominerande idéer – utan också sina egna; precis som jag själv konstant brottas med mig själv och mina uppfattningar. QLN kommer att skildra även de egna, inre brottningarna.

Och brytningarna.

Du beställer periodens bok och får QLN i inkorgen i tre månader här.