QLN och QLN-Guld - vad är det och vad är skillnaden.
QLN böjade som flera år sedan - i Cultura Ætatis begynnelse - som en e-bok som man kunde köpa och ladda ner från Cultura Ætatis webbutik. Den ursprungliga QLN hade essäer av flera olika författare. Undertecknad själv skrev bland annat om Spekes sökande efter Nilens källa.
När förlaget kraftsamlade för en bredare närvaro i det svenska kulturlandskapet blev QLN namnet för vårat regelbundna nyhetsbrev.
Ganska snart växte vårt nyhetsbrev till något mycket större och i ett medieklimat där allt fler aktörer väljer att lägga ner sina kultursidor så valde vi att lägga ner än mer tid och arbete på vårt nyhetsbrev.
Det naturliga steget blev att skapa en samlad plats för vår kultur- och samhällsbevakning.
Vips! Så hade QLN blivit ett vanligt nyhetsbrev och på qln.nu samlar vi vår kulturläsning av det bredare slaget. QLN har nu blivit två olika barn av samma ursprung.
Man kan alltså fortfarande prenumerera på nyhetsbrevet QLN och få löpande uppdateringar om vad som händer på Cultura Ætatis.
QLN-Guld har vi valt att kalla prenumerationen, eller medlemskapet om du så vill, på materialet på qln.nu. Mängden arbete som vi lägger ner på qln.nu kräver en prenumeration. Denna har vi valt att knyta till en bok istället för en prenumeration per månad eller liknande.
Den innevarande perioden - 1 februari till och med 30 april - får man tillgång till qln.nu genom att köpa boken Bränn alla båtar! (Som delar titel med QLN - Quemar las naves, bränn alla båtar).
För nästa period (1 maj - 31 juli) kommer en annan titel att presenteras som periodens bok.
Detta tillvägagångssätt motiverar oss att fortsätta producera unik läsning och kulturbevakning löpande, samtidigt som det ger dig som prenumerant en chans att få ett mervärde på Cultura Ætatis kommande böcker - bra för alla.
Nu ingår dessutom vår podcast Radio Rännsten som en del av QLN-Guld. Detta ger ytterligare mervärde till prenumerationen.
Så köp Bränn alla båtar! och bli medlem i QLN-Guld automatiskt. Egen inloggning till qln.nu kommer på mejlen.
Roland Casselbrant
roland@aetatis.se
Quemar las naves
Fortfarande kanske någon undrar över namnet ”QLN”.
Så … vi berättar väl den historia som ligger till grund för namnet.
När Hernán Cortés 4 mars 1519 landsteg i Veracruz i Mexiko – med elva skepp och 500 man – för att erövra sig ett alldeles eget imperium var manskapet trött, svultet och uppgivet.
Besättningarna samlades och övertygade sina befäl om att det bästa vore att återvända hem. Några av officerarna valdes ut för att framföra budskapet till Cortéz.
När denne åhört officerarnas vädjan var hans enda svar:
"Quemar las naves" - Bränn alla båtar.
Vilket de gjorde.
Ett nytt rike upprättades … så småningom.
Berättelsens sanningshalt är tvivelaktig.
Det rör sig sannolikt om en myt.
Än sen?
Mer än ett rike har byggts med hjälp av myter.
Denna myt förmedlar insikten om att man kan inte återvända till det man lämnat bakom sig. Det som varit har varit, kan aldrig återskapas.
Men det bästa av det som funnits kan återuppstå i bättre form i ett annat, helt annorlunda och nytt sammanhang.
QLN kommer än mer vilja att bidra till att utveckla samtalet om hur detta nya sammanhang ska uppnås – och hur man som individ ska vara och verka för att det ska bli möjligt.
Förutsättningen för detta är förstås att QLN också genom sitt material bidrar till att människor bränner sitt medvetandes broar till det bestående, och att det i sinom tid uppstår personer som också bränner båtarna.
Det innebär att QLN aldrig kommer att vara följsam mot de föreställningar som kan finnas hos läsarna.
QLN ska få läsaren att inte bara utmana samhällets dominerande idéer – utan också sina egna; precis som jag själv konstant brottas med mig själv och mina uppfattningar. QLN kommer att skildra även de egna, inre brottningarna.
Och brytningarna.
Du beställer periodens bok och får QLN i inkorgen i tre månader här.
Radio Rännsten: Nedan kan du lyssna på ett avsnitt av vår podcast Radio Rännsten. Radio Rännsten kommer med ett nytt avsnitt varje vecka och är en del av QLN-Guld.